Sunday, 29 June 2014

Tips Pemakanan Sahur dan Berbuka

Assalamualaikum




First of all, Diba nak ucapakan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak :)

So, bersempena bulan mulia ni, Diba nak share Tips Pemakanan Sahur dan Berbuka..
  1.  Besederhana ketika berbuka puasa, makan dalam hidangan kecil tetapi lebih kerap.
  2.  Mulakan dengan kurma dan makanan ringan. rehat sebentar untuk menunaikan solat maghrib, lepastuu, baru makan hidangan utama sebelum solat tarawih.
  3. Berhenti makan sebelum tidur untuk memberikan sistem pengahadaman cukup masa rehat.
  4. kurangkan menerima pelawaan berbuka puasa d luar.
  5. kurangkan pengambilan makanan pedas, berempah dan mengandungi asid belebihan sebab akan menyebabkan iritasi saluran penghadaman [apa itu iritasi? Diba pun tatawu]
  6. minum banyak air masak. Paling kurang 2.5 liter.
  7. Lengkapkan keperluan nutrien.
THE END

me


Sunday, 22 June 2014

Formula Fizik (menyanyi)

Assalamualaikum

Dear readers sekalian especially yang form 4 dan form 5 yang ambil aliran sains tulen

Diba tawu, formula susah nak ingat dan hafal kan?

So, daripada nyanyi lagu yang selalu anda nyanyi, cuba nyanyi lagu ni :


Ni jee sebenarnyaa yang Diba nak kongsi, Semoga bermanfaat :)

me

Wednesday, 11 June 2014

Kenapa?

Assalamualaikum


Ya Allah...

Kenapaaa?
Kenapa kawan Diba berubah tiba tiba?
Kenapa dia dah tak tegur Diba macam dulu?
Kenapa dia dah berubah?

Aku rindu dia yang duluu
rindu dia yang sentiasa buat aku tersenyum
rindu perangai dia yang gila gila
rindu perangai dia yang sporting habis
rindu nak tengok dia bergurau semuaaa

Kenapaa tetibe jee?
Let me tell youu..
aku sayang kau macam aku sayang kawan kawan akuu yang lain, aku rindu nak bual bual dengan kau, aku rindu nak kau tegur akuu macam kau tiap tiap hari tegur aku.. aku rindu nak kongsi cerita sesame,  Salahkah aku Ya Allah?

Kawan, aku haraaaap sangat kau tak berubah, aku tawu, mungkin akuu ade buat salah, maafkan akuu. Kau kawan yang pernah aku ada time aku tengah susah, kau selalu bagi nasihat kat aku, kita selalu share masalah sesame kan? 

Yes, ramai orang anggap kitorang ni "special".. Tapi, kami hanya kawan sahajaa. 
Gelisah ! Resah ! Susah hatiii !!

Kenapa orang cepat sangat berubah? Dunia Dunia

me