Tuesday, 31 December 2013

Sekolah, Mu Tunggu Aku Datang !!

Assalamualaikum


Today is 31st December 2013.. and that's mean 2013 akan melabuhkan tirainya... 

So, SMKTI, Mu Tunggu Lah Aku Datang !! Even hati Diba meraung tak nak pergi sekolah, tapi hati Diba pon meraung nak pergi sekolah... nak jumpa kawan2.. entah sihat ke tak. entah masih skolah situ ke tak. Entajh skolah tu dah di renovate ke ape.. Diba nak tawu ape yang terjadi di sekeliling Diba..

That's why sekolah kena tunggu Diba datang, Kalau Diba tak datang2.. Faham2 je lah, Diba dah tak skolah situ... Tapi.................... Diba akan tetap skolah STI smpai esspiiiyeem atau singkatannya SPM... haha, joke only..

Mustahil kot Diba nak pindah skolah, still budak2 lagi.. Masuk asrama? No way ! Tak suka asrama !! Nanti... tak jumpa family, susah nak hang dengan famili, tak cukup tidur lah ape lah...Don't like don't like.. Diba kat rumah pon dah cukup dah nak berdikari, dari sapu rumah ke mop lantai, dari mop lantai ke basuh baju, dari basuh baju sampai ke sidai baju, dari sidai baju ke lipat kain, dari lipat kain ke basuh pinggan mangkuk, dari basuh pinggan mangkuk ke tolong mak masak, dari tolong mak masak ke basuh pinggan mangkuk balik... haih... bukan mengeluh, tapi penat dengan aktiviti kat rumah yang tak henti2.. almaklumlah, mak Diba taylor yang busy..

Aik? Nampaknya, Diba dah terbang jauh dah ni... back to our story..

Sebenarnya... Mak ayah Diba tak bagi masuk asrama.. Sebab, kata mereka, umur Diba ni umur budak2 lagi.. belum sesuai nak masuk asrama segale.. Lagipun, skolah yang terdekat dengan rumah Diba skolah STI.. SO, ape kate Diba skolah STI smpai Form 5.. No more asrama2..

and... buat masa ni.. Diba kena ikut segale keputusan mak ayah Diba.. Hmm, such as nak pilih kelas Sains Tulen atau Sastera.. Mereka pilih Sastera.. Diba pilih Kelas Sains Tulen.. why keputusan Diba tak same dengan parents Diba? Entah... hati Diba tetap kate nak masuk kelas Sains Tulen.. 

Even ade orang cakap masuk kelas Sains Tulen tu menyusahkan diri.. tapi, Diba tetap nak masuk kelas Sains Tulen, bukan sebab result Diba cemerlang or not, sebab Diba nak lah. Mereka kate kelas Sains ade addmath.. kalau addmath tak dapat A, susah nak dapat memane U.. so, Diba akur.. akur dan akur.. Tapi Diba tetap nak tunggu Orientasi, mane baik buruk kelas yang Diba pilih tu.

Okay.. So, kawan2... Selamat kembali ke skolah !! Naik skolah nanti jangan nakal2.. Jadi budak baik tau !! hee~ ^,^

Me

Monday, 23 December 2013

My PMR Result

Assalamualaikum


Hai... Hai... Hai... hehehe...

Hari tu Diba dah cakap kan bila result dah kluar, Diba akan cakap ape result Diba right? 

Sebelum tuu... Diba nak mintak ampun  sebab lambat update entry about it sebab lepas ambik result tuu... balik rumah penat and then malas deh nak on9...

Sebab kedua :: sebab time hari sabtu pagi smpai lah ke malam, kampung Diba ade buat Famly Day... Haihh... penat.... 

Alasan ketiga :: Time hari ahad.. mak and ayah Diba pergi KL... tngok kakak Diba.. So, Diba kena duduk rumah nnek Diba...

Haaaa... sebab tu la Diba lambat update entry... sory.....^,^

okay... untuk kawan2 Diba yang Diba rasa mereka2 semua dapat 8A :: Yamini ( confirm 8A ), Hanim, Fatin Ameera, Iman,  Iqbal,  Chai, Yee Nee ( Diba rase dia dapat 8A kot ), Hafiz, Fidaus ( Diba pon rase dia dapat 8A ).

Untuk mereka2 yang result same dengan Diba that is 7A 1B :: Me ( BI B ), Khali ( BI B ), Dila ( BI B ), Izzah ( BI B kot ), Mai ( BI B ), Fais ( BI B), Amirul ( BI dia A, BM dia B )...


Untuk mereka2 yang under 7 :: Khalidah, Fiqa, Nadia...

dan yang lain2 Diba tatawu result korang dan dyorang.. Tahniah.. usaha lagi... !!!

dan... Diba akan terus sambung STI saaaaampaii habis SPM... antara nak masuk kelas Sains Tulen, Prinsip Akaun, Sastera and Perdagangan... tuu nanti2 la Diba pikir.. nak tunggu orientasi untuk Form 4..

Untuk korang2 yang baye2 Diba ni.. Tahniah... Usaha lagi ye !! Jangan menyerah kalah tau !! Menuntut Ilmu itu Wajib...

Now... sampai sini je Diba berceloteh.. Assalamualaikum...

Me

Wednesday, 18 December 2013

Lupa Password ask.fm !!!

Assalamualaikum

Dear readers... kat sini ade satu cite.. cite ape?  Cite yang Diba lupa password ask.fm Diba.. ebtah... mcamane Diba boleh lupa pon Diba tatawu... alih2 terfikir, ape password akaun ask.fm ek?

Nampaknya, Diba kene buat akaun baru untuk ask.fm laa.. Ade ke password sendiri pon boleh lupa... haih...

and... Diba cuba untuk ingat balik... tapi.. hasilnya.. 0% untuk ingat. 

and... pengajarannya, Diba kene tulis password di kertas.. haha.. :D

tuu je sbenarnye yg Diba nak cite.. maklumla... tengah bosan.. hehe..

Me

Monday, 16 December 2013

Mini-Mini Giveaway By Iman Zakaria

Assalamualaikum


Mini-Mini Giveaway By Iman Zakaria





[ klik tetikus komputer anda dengan hujung jari untuk join.. :) ]

SPECIAL GIVEAWAY BY GALERI KRAF NAILOFAR

Assalamualaikum

Special Giveaway By Galeri Kraf  Nailofar




“Sempena ketibaan tahun baru 2014, saya bertekad untuk menjadi seorang pelajar yang berdisiplin , cergas dan cerdas. Serta lebih menjadi seorang pelajar yang rajin serta suka membantu. Saya juga ingin menjadi seorang pelajar yang cemerlang dari segi sahsiah dan akademik. Saya juga akan menjadi seorang anak yang patuh pada arahan kedua ibu bapa saya serta taat pada perintah Allah. Saya juga ingin melaksanakan perintah Allah dan meninggalkan larangannya.. Saya berharap azam saya ini akan berterusan hingga ke hari akan datang. InsyaAllah... Semoga Allah makbulkan doa saya ini. Aaamiin.. "

Saturday, 14 December 2013

Tarikh Result PMR keluar

Assalamualaikum

The date will come !!! The date will come !!! **sila tutup telinga.. haha**

Macam yang korang tawu laa.. Result PMR akan keluar pada 19 Disember 2013. Hari yang bakal membuatkan Diba terasa........wow! terkejut ! sedih ! happy ! and ect...

Bukan Diba je... tapi semua PMR Candidates..

Hmm... Diba nervous... Diba takut nak tengok result Diba... Diba rase tak sabar nak tengok pon ade jugak... entah... campur aduk perasaannya...

And......... Diba pon terfikir, kalau tak dapat capai result yang Diba nak, ape perasaan Diba, ape Diba nak buat... 

And......... ramai kawan yang yakinkan Diba yang Diba akan dapat result yang Diba nak... Harapnya gituu lerr...

And.......... hehe, banyak beno "and"nya.. haha... Untuk orang2 yang view entry Diba ni.. Doakan Diba and rakan2 dapat keputusan cemerlang.. Aaamiiiin....

After this... Diba akan update entry pasal result PMR Diba okay ? Just wait and see... hahaha... Assalamualaikum...

Me


Tuesday, 10 December 2013

Monday, 9 December 2013

ADRIANNA SYAZ FIRST GIVEAWAY

Assalamualaikum

Adrianna Syaz First Giveaway




Diba pilih gambar hujan ni , hope anda suka ::



Sunday, 8 December 2013

Rutin Disember Terbatal..

Assalamualaikum


Good ( morning / evening / night ) readers !!!

Seperti yang korang tawu, bulan Disember ni is a "Rainy Month" sampai banjir2.. musibah.......

Rutin Disember Diba dengan family Diba automatik terbatal gara2 hujan dan cuaca yang kurang baik.. Diba dah buat jadual dah ade hari2 tertentu ade aktiviti... So, jadual Diba pun kena tukar.

Rutin Disember Diba yang terbatal tuu ::

Pagi Isnin dan Khamis - Joging

Tengah Hari - Tengok TV

Tiap2 petang - badminton , gardening , sleep

Malam - Tengok TV , blogging , facebook'ing

Haih... aktiviti yang masih berjalan ::

Tengah Hari - Tengok TV

Tiap2 petang - sleep

Malam - Tengok TV , blogging , facebook'ing

Dan..... secare jelasnye... Bulan Disember bulan yang "tak sihat"..

Dan Diba doakan moga2 orang2 yang ditimpa musibah such as banjir sihat2 dan air cepat surut.. :)


Me




Wednesday, 4 December 2013

The Button Giveaway 2013

Assalamualaikum







Diba join GA ni..

Tarikh tamat pada 18 Disember 2013

Diba tag Aina Adlina


Monday, 2 December 2013

Selamat Datang Disember !

Assalamualaikum..


Dear readers, 

Bulan yang biasa budak2 sekolah tunggu dah tiba. Alhamdulillah, kita masih lagi dapat menikmati bulan akhir dalam 2013 ni. Allah masih lagi panjangkan umur kita untuk kita memperbetulkan kesilapan diri. 

Dan...... untuk orang2 Johor macam Diba ni, bulan ni la bulan terakhir kita cuti hari Ahad. 

Macam biasa la, bulan Dicember bulan kita spend time dengan family. Pi melancong luar dalam negara. Sana sini. Jelajah ke ceruk-ceruk dunia. 

Klau macam Diba, bulan Dicember ni, Diba Fishing denga family dekat Pantai Sungai Lurus Senggarang. Nak kira dapat ikan ke tak tu, hmm, tak dapat pon, bukan rezeki kitorang. Tapi, orang lain dapat ikan banyak, anak ikan todak la, ikan pari la, belangkas la, ikan ape tah lagi. 

Kalau nak Fishing, kene time air pasang besar, baru best. Orang2 kat situ kate, nak pancing anak ikan todak kena pakai pelampung pancing, jangan pakai batu pancing sebab ikan todak....... err.. lupe!

Ade sorang Pak Cik ni cakap, kalau air bersih, tak de ikan. Tapi... ade sorang abang ni cakap, air bersih ikan banyak.. Haih... Diba pun pening.

Sebenarnya, kitorang pi situ cuma nak suka2. Dia punya laut lawa, bersih airnya. Tapi, ikut saranan orang, nak mancing kat Sungai Lurus tu, mancing kat bahagian belakang2, maksudnya, bahagian belakang tu kena lalu tanah merah.

So, spend time dengan family sangat best !

Okay, sekian dari Diba.

Me.

Thursday, 28 November 2013

Segmen : Pencarian Bloglist Disember by Athirah

Assalamualaikum.

Segmen : Pencarian Bloglist Disember by Athirah


[Click banner untuk join]

Blogger2 sekalian!! jom meriahkan GA ni..
Diba dah join da..

Monday, 25 November 2013

23th Birthday Giveaway by MisEyz Blurz


Assalamualaikum

23th Birthday Giveaway by MisEyz Blurz

Hadiah
(pilihan pemenang secara random!)

* Peplum Dress x 1 *
* Tribal Shawl x 1 *
* Kerongsang/ Brooch bunga x 2 *
* Fridge Magnet khas dari Terengganu x 2 *
* Keychain Special x 2 *
* Black + White Mask Shiseido x 1 *
* White Mask Shiseido + Naturgo Mask x 2 *
* Detox Gold x 2 *
* Topup RM5 x 1 *
* Topup RM10 x 1 *

Tarikh Tamat: 10 Disember 2013




Thursday, 21 November 2013

Saving Your Money




Assalamualaikum, dear readers..

Lagi sebulan lebih kot dah nak naik sekolah tahun 2014 dah.. so, segala perbelanjaan untuk beli baju baru, kasut baru, beg baru, alat tulis baru termasuk nak bayar duit buku semua tu kene la kira2 kan? [YES]


Diba saje je buat entry pasal Saving Your Money awal-awal.. Buat ready-ready, ye laa, nanti dah nak naik sekolah busy pulak kan?


Back to the topic.


Sebenarnya, entry ni bukan untuk nak naik sekolah je, tapi untuk hari-hari lain jugak, such: bila dah dapat gaji, bila mak and ayah bagi duit poket........ and.......... bila dapat duit raya.


Okay, Saving Your Money tu penting sebab kita boleh guna time ade emergency case, untuk our future jugak.


Kalau Diba, Diba save money sebab untuk masa depan Diba, time nak masuk Universiti, time dah besar, time nak beli barang-barang keperluan Diba, So, kalau macam tu, tak de la kite nak menyusahkan mak and ayah kite kan? tak gitu ? Sejujurnya Diba nak cakap, Diba pon sebenarnya save money sebab nak beli Samsung Galaxy S, nak beli Camera DSLR.. 


Cara Diba save money macam ni :: 


Kalau ayah Diba bagi duit belanja RM3 atau RM4, Diba just guna RM 1.50 atau RM2 je.. Kalau nafsu nak makan tu kuat sangat, RM4 tu pon habis jugak kengkadang.. hehe, tapi, kalau korang jangan laa nak save banyak sangat, 10 sen pun dah cukup save untuk satu hari.


Kalau Diba pergi jenjalan dengan family, Diba lebih suka tak bawak duit, nnti macam2 Diba nak beli, membazir je.. Diba bawak duit time nak beli barang keperluan sahaja.


Cara paling baik nak save money bagi Diba la kan, buat akaun bank, simpan duit dalam bank. Sebab, nak keluar kan duit dalam bank kan agak leceh.


Hmm... That's only yang Diba nak share.. Hopefully, korang boleh la nak try2 save money macam Diba.. Important kot simpan duit.. Important !!! hehehe..


Okay.. Sampai sini je tangan Diba menaip... hihihihi..... Assalamualaikum...






Friday, 15 November 2013

Simple GA - 3D Puzzle



Asslamualaikum..

Diba join Giveaway ni.. Done follow your blog and done like your fanpage too.

So, Blogger sekalian, jom la join Giveaway ni, Hadiahnya 3D-puzzle berharga RM50.00.

TARIKH TUTUP ADALAH 29 NOVEMBER PUKUL 12 TENGAH HARI

Diba suka 3D-puzzle sebab dia lawa.. menarik.. Dah lama Diba nak beli puzzle species macam ni.. tapi tak terbeli dan tak terjumpa pon.

""Admin, Diba suka Giveaway macam ni, moga lepas ni kalau ade rezeki, Diba dapat 3D puzzle ni.

Thursday, 14 November 2013

5 Pasangan Paling Unik Di Dunia

Assalamualaikum..  Hai, "5 Pasangan Paling Unik Di Dunia" is my first entry... Diba dapat tajuk ni pon sebab terbaca kat Metro bahagian Gen. Y ... Saje, nak kongsi-kongsi.. nak share share, orang kate, Sharing Is Caring... haha.. Okay, balik pada tajuk, 5 pasangan tu ialah :

Kahwin Muda
Diba rasa, pasangan ni paling muda kahwin kot. Kanak2 9 tahun, Jayla Cooper dia berkahwin dengan Jose Griggs, 7 tahun sebab tak de masa untuk tunggu lama dan terpaksa berjuang melawan maut akibat  penyakit leukemia. Diorang kahwin Februari 2009. tapi, Jayla menghembuskan nafas terakhir April 2009.

Berbeza Tinggi
Fabien Pretou Dilahirkan pada 15 Jun a968 di Perancis engan tinggi 188.5cm berkahwin engan Natalie Lucius, 2 tahun lebih muda daripadanya. Ketinggian Natalie setengah tinggi suaminya sekaligus tergolong dalam golongan wanita bertubuh mungil hanya dengan 94 sentimeter.

Jarak Usia
Seorang lelaki dikatakan berstatus datuk berusia 112 tahun berkahwin dengan seorang perempuan berusia 17 tahun. Nama lelaki tu Ahmed Muhamed Dor, perempuannya Safia Abdulleh. Yang menariknya, Ahmed mengaku mencintai gadis tu sejak gadis tu bayi lagi dan menunggunya sehingga cukup umur utk dinikahi. Padahal, melihat perbezaan usianya mencapai 95 tahun !

Terpisah 60 Tahun
Mengimbau detik 60 tahun lalu, Boris dan Anna Kozlov bernikah hanya beberapa hari sebelum Boris diarahkan berlayar. Namun, ketika dia kembali, isterinya dan keluarganya menghilang. Anna dan keluarganya diasingkan ke Siberia ketika berlangsungnya pemerintahan Stalin. Tak pernah mereka bayangkan bertemu lagi. tapi, engan izin tuhan, mereka bertemu lagi seteah 60 tahun terpisah...

Pasangan Terpendek
Lelai berukuran 90 cm, yang perempuannya 93 c. Inilah pasangan pengantin terpendek di dunia. Douglas Maistre Breger da Silva dan Claudia Pereira Rocha, berasal dari Brazil. Bernikah pada 27 Oktober 1998 di Curitiba. Uniknya, gabungan ketinggian mereka hanyalah 183 cm.

So, itulah yang Diba cuba nak kongsikan,. Jodoh tak kenal tinggi, umur, rupa and else.
Okay, kalau ade kesempatan lagi, Diba akan post entry lagi kay. :) 

Wednesday, 13 November 2013